Fruit

U kunt bij ons door het seizoen heen frambozen, appels, jostabessen, kruisbessen,

zwarte bessen, rode bessen, Japanse wijnbessen, bramen, krieken en pruimen plukken.
Tussendoor kunt u op ons Jeu de Boules veld vermaken met ’n gezellig potje
Jeu de Boules. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Jeu de Boules

liefhebbers

gezocht!

 

Jeu de Boules liefhebbers die het leuk

vinden om in wedstrijdverband te spelen

worden verzocht contact op te nemen met

06- 148 89 713

Er is een leuke prijs te winnen.

Jeu de Boules

Spelregels Jeu de Boules

 

Jeu de Boules is een balsport vorm van jeu de boules, waar de laatste term alle spellen omvat die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque komt van “pied tanque” dat “voeten tezamen” betekent.

 

Bij Jeu de boules is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variren van 6 tot 10 meter. Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of (grof) grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers.

 

Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tte--tte. In geval met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 ballen, terwijl elke speler bij doublette en tte--tte 3 ballen heeft. De metalen ballen hebben een diameter tussen 70,5 en 80 millimeter, en een gewicht tussen 650 en 800 gram. De but heeft een diameter tussen 25 en 35 millimeter.

 

Het team dat de wedstrijd mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter en gooit het but uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter. Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten in de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

 

Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen (pointer), de bal van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen. Het team dat het dichtste bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft. In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een speler dichter heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt (max. 6 punten bij triplette en doublette). Dan is de ronde of mne voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats waar het but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende mne begint. Het spel eindigt als een team het eerste 13 punten heeft behaald.

Olieslagersverhuur.

Hommersumseweg 46a

6598 MC Heijen
Mobiel: 06 - 148 89 713